Zitcompetitie

IMG_1897a

Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Zitcompetitie in het leven geroepen. De competitie is in de afgelopen 12 jaar uitgegroeid tot een begrip. De winnaars per categorie mogen zich een jaar lang “Bestzittende Manegeruiter” noemen.

Ruiters van Manege Snorrewind kunnen jaarlijks meedoen aan de landelijke FNRS/KNHS Zitcompetitie. Aan het begin van ons dressuurjaar kan elke ruiter aangeven, of hij/zij mee wil doen aan de voorselectie van de zitcompetitie. Tijdens dressuurwedstrijden bij onze manege worden deze ruiters extra gejureerd. Tijdens een laatste selectieavond op onze manege worden er speciale zitproefjes gereden en gejureerd, waarna bekend wordt gemaakt, welke ruiters doorgaan naar de regionfinale. Er wordt gejureerd in 4 categorieën. Vanuit de regiofinale volgt er voor de beste ruiters een kwartfinale. De halve finale en finale worden verreden tijdens het hippische evenement Horse Event in Ermelo.

KLIK HIER voor meer informatie over de FNRS/KNHS zitcompetitie.

Inhoud en beoordeling zitproef
Zowel in de F Proeven als in de speciale zitproeven wordt de zit volgens de volgende criteria beoordeeld:

– Ontspanning en balans van de ruiter alsmede eenvoudige inwerking van de ruiter, bijvoorbeeld bij overgangen;
– Juistheid van de been- en teugelhulpen o.a. in de figuren;
– De totaalindruk en harmonie van ruiter en paard/pony.

De zit van de deelnemer wordt in de lokale selectiewedstrijden tijdens de F Proeven beoordeeld op basis van de navolgende punten in het officiële protocol:

– De onafhankelijke zit van de ruiter;
– De balans van de ruiter;
– De houding van de ruiter;
– De beenligging en de juistheid van de beenhulpen van de ruiter;
– De handhouding en de juistheid van de teugelhulpen van de ruiter;
– Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard;
– Algemene indruk.

Wie mogen er meedoen?

Iedere ruiter vanaf 10 jaar die rijdt bij een FNRS ruitersportcentrum en in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort, met registratie van deelname aan F-proeven, mag deelnemen aan de Zitcompetitie. Wanneer je als ruiter een KNHS startpas hebt, mag je niet deelnemen. Ruiters die zich opgeven voor de regiofinales zullen gecontroleerd worden op zowel het FNRS niveau als op het bezit van een startpas. De startpas mag niet uitgegeven zijn in het jaar dat de ruiter deel wil nemen aan de Zitcompetitie. Dit betekent dat wanneer de ruiter betaald heeft voor de startpas (actief of niet-actief), hij niet mag deelnemen aan de regiofinale. Mocht blijken dat een deelnemer wel in het bezit is van een startpas, dan wordt deze deelnemer uitgesloten van deelname aan de regiofinale.

Categorie 1:
– 10 t/m 12 jaar
– in het bezit van het F4 diploma

Categorie 2:
– 13 t/m 17 jaar
– niet in het bezit van het F8 diploma

Categorie 3:
– 13 t/m17 jaar
– in het bezit van het F8 diploma

Categorie 4:
– 18 jaar en ouder
– Alle niveaus

Leeftijd geldt op basis van de peildatum 1 september van het lopende jaar
Net niveau geldt op basis van de peildatum 1 april van het lopende jaar

Alle ruiters die deelnemen aan de regiofinales, ontvangen een toegangskaart voor de halve finale en finale tijdens Horse Event (in 2016 op zaterdag 10 september)

De vier “Bestzittende FNRS Manegeruiters” winnen een dag bij Academy Bartels in Hooge Mierde, met onder andere een rondleiding en een les van Imke Schellekens-Bartels (prijzen 2016).

Voor data en locaties regiofinales, kwart-, halve en finale, zie HIER op de KNHS site