Vaardigheidsproeven

2015-02-04 17.06.48

Als je een paar keer de F Proeven gereden hebt kun je meedoen (vanaf F3) aan de vaardigheidsproeven. Hierin komen, naast enkele manegefiguren die je al hebt geleerd bij de dressuurproeven, extra onderdelen voor zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een klein obstakel springen. Bij de vaardigheidsproeven ligt de nadruk op de balans, behendigheid en de samenwerking met het paard. De vaardigheidsproeven bestaan uit drie verschillende niveaus; Vaardigheid 1, 2 en 3, oftewel VA1, VA2 en VA3.

VA1
Vaardigheid 1 kan gereden worden wanneer je 1 promotiepunt in de F4 hebt behaald. De Va1 is vooral bedoeld om ruiters behendiger te maken op het paard en om meer balans te ontwikkelen voor het springen.

VA2
Vaardigheid 2 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va1 of wanneer je jouw diploma hebt behaald in de F4. Bij de Va2 wordt het al iets moeilijker en wordt er onder andere van jou gevraagd om in de verlichte zit te galopperen. Na het behalen van je 2e promotiepunt in de Va2 krijg je jouw diploma.

VA3
Vaardigheid 3 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va2. Deze proef is anders dan de Va1 en Va2. Va3 bereidt je voor op het Oefenspringen. De Va3 is een mix tussen een rijproef en een springparcours.