Uitleg Dressuurcompetitie

Klik voor startlijsten en uitslagen op Start&Win

De Snorrewind Dressuurcompetitie wordt in meerdere wedstrijden door het hele jaar heen gehouden en bestaat uit 2 klassementen:

 

 F-klassement en KNHS-klassement

Er kunnen per klassement maximaal 36 deelnemers starten, vol=vol. Deelname is alleen toegestaan voor ruiters die lessen volgen bij Manege Snorrewind.

De beste 10 combinaties per klassement strijden in de finale om de hoofdprijzen, daarvoor tellen de 3 hoogste scores van de eerste 4 wedstrijden (er mag 1 wedstrijd niet gereden worden). De score van de finaleproef telt dubbel en wordt bij de tussenstand opgeteld om tot de eindscore van de finale te komen.

 

Voor de F-competitie geldt:

Deelnemers aan de dressuurcompetitie dienen minimaal startgerechtigd te zijn in F4. Bij inschrijving dienen voor de eerste 4 wedstrijden 4 verschillende voorkeurspaarden te worden vermeld. Deze kunnen in willekeurige volgorde worden verdeeld over de wedstrijden door het secretariaat. Voor de 5e (finale) wedstrijd, waaraan alle deelnemers mee mogen doen, mag een nieuwe keuze worden gemaakt.

Alle gereden proeven tellen voor promotiepunten en worden door officiële F-juryleden van buitenaf beoordeeld. Iedere wedstrijd dient voor aanvang het ruiterpaspoort te worden ingeleverd op het secretariaat (anders wordt het resultaat niet verwerkt!). Op de startlijsten wordt de huidig stand van F-klasse en promotiepunten genoteerd. Wanneer een ruiter reglementair wil/mag promoveren naar een hogere klasse, dient dat tijdig (minimaal 2 dagen voor de wedstrijd) kenbaar gemaakt te worden.

F-PROEVEN RIJDEN

Tijdens een F-proeven wedstrijd of door het rijden van een losse F-proef kun je laten zien wat je hebt geleerd tijdens je paardrijlessen. De proeven die op deze dag worden gereden zijn door de FNRS ontwikkeld om ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven worden beoordeeld door juryleden die door de FNRS zijn opgeleid. Natuurlijk moet je in het bezit zijn van een geldig ruiterpaspoort om deel te nemen aan de proeven.

De FNRS Proeven worden beoordeeld door FNRS Juryleden. Het resultaat van de proef die jij rijdt, wordt genoteerd op een protocol. Zo kun je naderhand terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. Zorg er altijd voor dat je jouw FNRS Ruiterpaspoort bij je hebt als je een proef gaat rijden. Als je gemiddeld minimaal een 6 scoort per onderdeel, verdien je namelijk een promotiepunt. Een promotiepunt wordt in jouw ruiterpaspoort afgestempeld. Zo kun je jouw vorderingen bijhouden en weet je wanneer je mag deelnemen aan een moeilijkere proef.

Onderdelen van de proeven:

F1 t/m F2
De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen met de F Proeven. In de F2 wordt bijvoorbeeld ook gevraagd naar het correct van je paard afstijgen.

F3 t/m F4
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt. In de F3 is ook het onderdeel “de teugels langer laten worden” nieuw.

F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.

F8 t/m F10
Vanaf de F9 is ‘constante verbinding’ een apart punt waarop je wordt beoordeeld door de jury. Als je met je beenhulpen je paard actief houdt, zoekt hij zelf contact met jouw hand, omdat hij er vertrouwen in heeft dat dit geen pijn doet. Dit heet ‘aanleuning’.

F11 t/m F12
Wijken is een nieuw onderdeel in deze proeven. In de F11 is het wijken in stap en in de F12 moet je dit in draf laten zien. Tevens moet je in de galop enkele passen de galop verruimen. Deze onderdelen zijn moeilijk en staan compleet beschreven in het handboek “Leer paardrijden met plezier”.

F13 t/m F20
Vanaf de F13 worden alle oefeningen moeilijker, zoals volte 15 meter in galop, achterwaarts, schoudervoor, contragalop en schouderbinnenwaarts.

Voor de KNHS-competitie geldt:

Er kan ingeschreven worden voor klasse B t/m M2. De gereden proeven tellen voor winstpunten en worden door officiële KNHS-juryleden beoordeeld. De te starten klasse is de officiële te starten KNHS-klasse en de te rijden proef is geldende eerste KNHS-proef van de betreffende maand. Promotie naar een hogere klasse dient tijdig (minimaal 2 dagen voor de wedstrijd) te worden doorgeven.

 Regels voor de deelnemers aan de Dressuurcompetitie:

* Minimaal ½ uur voor je starttijd melden bij de ringmeester, als het programma inloopt kan het zijn
dat je eerder moet starten
* Zorg voor een eigen voorlezer en helper bij het opzadelen
* Zorg dat jezelf en je paard/pony er correct uitziet volgens de reglementen van FNRS en KNHS.
(lange haren bij elkaar gebonden of haarnetje, invlechten paard/pony  levert altijd extra punten op)
* Alle ruiters moeten even voor de proef losrijden, minimaal 15 min.
* Maak je paard pony niet te moe bij het losrijden
* Controleer van te voren of je paard/pony al bij een vorige ruiter start en maak daarmee goede afspraken
* Een paard/pony mag maximaal 3 maal deelnemen aan de totale wedstrijd

Kijk in de agenda voor de data van de Dressuurcompetitie