Ruiterbewijs

SAM_0831

Bij Manege Snorrewind kun je de cursus CBR1, CBR2 en het Ruiterbewijs halen!

Met het Ruiterbewijs op zak heb je aangetoond dat je een verantwoorde en ervaren ruiter bent. Een ruiter die de basisbeginselen van het paardrijden goed onder de knie heeft, weet hoe een paard verzorgd moet worden en veilig op de openbare weg en in het bos kan rijden. Het Ruiterbewijs is onmisbaar voor iedereen die paardrijdt. Want zeg nou zelf, jij stapt toch ook niet op de brommer of in de auto zonder rijbewijs?

CBR1, CBR2 en Ruiterbewijs

CBR1 en CBR2
Je begint met de Certificaten Buiten Rijden 1 en 2, te weten CBR1 en CBR2. Vervolgens leer je alles over het maken van buitenritten. Naast de verkeersregels wordt er aandacht besteed aan de manier waarop er met een paard omgegaan moet worden buiten het manegeterrein. Wel zo belangrijk als je met een levend wezen een buitenrit maakt! Aan het ruiterbewijs is een WA-verzekering gekoppeld.

Ruiterbewijs (vernieuwd per 1 januari 2015)
Het boek voor de opleiding buitenrijden heet “Haal je Ruiterbewijs met plezier”. De inhoud van dit boek vormt samen met het boek Paard&Welzijn (€ 14,95) de basis voor deze ruiteropleiding. In het mooi uitgevoerde opleidingsboek kun je alle facetten van de opleiding nalezen. In het boek staat duidelijk uitgelegde theorie, diverse obstakeloefeningen en natuurlijk staan er ook prachtige foto’s in het boek. Het boek is bij FNRS Ruitersportcentra en KNHS verenigingen verkrijgbaar voor slechts € 14,95.

Beide boeken kun je zelf bestellen bij Mediaboekservice (€ 14,95 per stuk), maar ook bestellen bij Manege Snorrewind. Wanneer wij voor meerdere cursisten boeken bestellen, kunnen wij korting doorvoeren.

Lesklanten van manege Snorrewind zijn verplicht om CBR1 en CBR2 te volgen en de examens met goed gevolg afgelegd hebben, voordat zij mee kunnen doen aan de derde cursus, het Ruiterbewijs. Ruiters met eigen paard en ruiters met paard, die niet bij Manege Snorrewind rijden kunnen direct de cursus en het examen Ruiterbewijs gaan volgen, zonder vooraf CBR1 en CBR2 gehaald te hebben.

 

Certificaat Buiten Rijden 1 (CBR1)
Het Certificaat Buiten Rijden 1 (CBR1) is het eerste certificaat wat je kunt behalen in jouw opleiding naar het Ruiterbewijs. Het CBR1 bestaat uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. Tijdens de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je zonder beugels toch balans kunt houden op het paard en alles staat in het teken van het buitenrijden.

Om op te gaan voor het CBR1 adviseert de FNRS om minimaal op F4 niveau te kunnen paardrijden. Aan het CBR1 zit geen minimale leeftijd gebonden.

Manege Snorrewind organiseert de cursus CBR1 op 19 en 26 mei. We beginnen van 19.00 tot 20.15 uur met praktijkles en vervolgens geven we theorieles tot ca 21.15 uur. Op 2 juni om 19 uur wordt het examen CBR1 afgenomen.
Kosten CBR1 cursus: € 75,00 (met eigen paard/pony of paard/pony van Snorrewind)*

Certificaat Buiten Rijden 2 (CBR2)
Het Certificaat Buiten Rijden 2 (CBR2) is het tweede certificaat wat je moet behalen in jouw opleiding naar het Ruiterbewijs. Net zoals CBR1 bestaat ook dit examen uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. De praktijktoets in de rijbaan van CBR2 is een stapje moeilijker dan de toets van het CBR1. Je moet bij deze praktijktoets bijvoorbeeld van paard wisselen en een steilsprong kunnen springen van 40 cm hoog.

Voordat je op mag gaan voor het CBR2, moet je in het bezit zijn van het CBR1. Ook aan deze opleiding zit geen minimale leeftijd gebonden. Wel word je nu door een opgeleid jurylid geëxamineerd en moet je jouw rijtechniek in de buitenrijbaan laten zien.


De cursus CBR2 kun je bij Manege Snorrewind op 9 en 16 juni volgen. Het CBR2 examen wordt op 23 juni afgenomen.
Kosten CBR2 cursus: € 75,00 (met eigen paard/pony of paard/pony van Snorrewind)*

Ruiterbewijs
Vanaf januari 2015 is het vernieuwde Ruiterbewijs van start gegaan. Voor de opleiding ‘Buitenrijden met plezier’ kun je voortaan het boek ‘Haal je Ruiterbewijs met plezier’ en ‘Paard&Welzijn’ gebruiken. Meer informatie vind je onderstaand en op deze website.

Het Ruiterbewijs is het laatste onderdeel in de opleiding ‘Haal je Ruiterbewijs met plezier’. Hierbij word je wederom beoordeeld op stal en in de rijbaan, maar daarnaast nu ook op de weg. In de rijbaan of op een buitenterrein laat je jouw rijvaardigheid zien door het rijden van bepaalde oefeningen, zoals het wegrijden van groep en naast elkaar rijden. Ook moet je een obstakelproef rijden, denk hierbij aan het rijden langs een parasol of een tractor. Wanneer je dit met goed gevolg aflegt ga je met de groep naar buiten, het verkeer in.
De examinator gaat mee op de fiets om te beoordelen of jij je als ruiter veilig kunt voortbewegen in het verkeer.

Het Ruiterbewijs examen
Wil jij je Ruiterbewijs behalen, dan moet je in het bezit zijn van het CBR1 en CBR2 en moet je minimaal 12 jaar oud zijn op de dag van het examen. Lesklanten van manege Snorrewind zijn verplicht om CBR1 en CBR2 te volgen en de examens met goed gevolg afgelegd hebben, voordat zij mee kunnen doen aan de derde cursus, het Ruiterbewijs. Ruiters met eigen paard en ruiters met paard, die niet bij Manege Snorrewind rijden kunnen direct de cursus en het examen Ruiterbewijs gaan volgen, zonder vooraf CBR1 en CBR2 gehaald te hebben.

Het Ruiterbewijs kun je op Snorrewind volgen op 1, 8 en 15 september. Op 22 september volgt dan het Ruiterbewijs examen (theorie en praktijk)
Kosten Ruiterbewijscursus: € 100,00 (met eigen paard/pony of paard/pony van Snorrewind)*

 

* Boeken niet inbegrepen. Beide boeken van de cursus kun je zelf bestellen bij Mediaboekservice (€ 14,95 per stuk), maar ook bestellen bij Manege Snorrewind. Wanneer wij voor meerdere cursisten boeken bestellen, kunnen wij korting doorvoeren. Boeken: “Paard en Welzijn” en “Haal je Ruiterbewijs met plezier’.