Lessen voor gehandicapten (SPG)

Landdag 2011

S.P.G. Rijssen-Holten

De Stichting Paardrijden Gehandicapten Rijssen-Holten e.o. is opgericht in april 1975. Het doel van de stichting is paard- en/of ponyrijden door mensen met een handicap te bevorderen. Dit betreft mensen die verstandelijk, lichamelijk, 
zintuiglijk of meervoudig gehandicapt zijn. Het uitgangspunt is het welzijn van ruiter en paard en de verantwoorde omgang met paard en pony.

Therapeutisch paardrijden

Net als alle andere vormen van sport, heeft de paardensport een positief effect op de gezondheid. Voor sommige aandoeningen is een therapeutische behandeling waarbij een paard of pony wordt ingeschakeld succesvol. Het paard wekt bij de ruiter een bepaalde beweging op die hij of zij ”gedwongen” is te volgen. Belangrijk is dat het paardrijden niet als therapie wordt ervaren, maar als sport en recreatie.Paardrijden geeft gehandicapten niet alleen de mogelijkheid met dieren bezig te zijn, ze oefenen ook met intermenselijke contacten. Het versterkt hun gevoel van zelfstandigheid en eigenwaarde. Daarbij stimuleert het ademhaling, spierkracht, reactievermogen, concentratie en doorzettingsvermogen. En uiteraard is het bijzonder goed voor conditie en bloedsomloop. De therapeutische zorg betekent dus niet alleen de motorische en fysieke aspecten, maar ook het 
psychische welzijn van de ruiter.

Paardrijden geeft gehandicapten niet alleen de mogelijkheid met dieren bezig te zijn, ze oefenen ook met intermenselijke contacten. Het versterkt hun gevoel van zelfstandigheid en eigenwaarde. Daarbij stimuleert het ademhaling, spierkracht, reactievermogen, concentratie en doorzettingsvermogen. En uiteraard is het bijzonder goed voor conditie en bloedsomloop.

Meer informatie

De thuisbasis van de SPG Rijssen-Holten e.o. is Manege Snorrewind in Markelo. Manege Snorrewind bestaat ruim 40 jaar. Het is prachtig gelegen in een landelijke omgeving. Het terrein wordt omringd door natuurreservaat ‘De Borkeld’. Wanneer het weer het enigszins toelaat, gaan de ruiters onder begeleiding in de natuur rijden. Manege Snorrewind werkt met SGW-gediplomeerde instructeurs en beschikt over voldoende aanpassingen voor de SGW ruiter. Dankzij een grote groep vrijwilligers is er persoonlijke begeleiding en aandacht voor elke ruiter. Lessen worden gegeven op de woensdag- en zaterdagmiddag. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website SPG Rijssen-Holten. Vrijwilligers zijn altijd zeer welkom. Informeer hiernaar bij Manege Snorrewind.

Activiteitendag

Manege Snorrewind hield samen met het Markelose Mannenkoor een activiteitendag voor gehandicapten op 22 augustus 2015. Paardrijden, Huifkartocht, knutselen, muziek en de Grössmeyers. Een prachtige dag!