SPG ruiters rijden TREC

De Stichting Paardrijden Gehandicapten heeft de thuisbasis op Manege Snorrewind in Markelo. Op woensdag- en zaterdagmiddag worden SPG lessen door speciaal hiervoor opgeleide instructeurs gegeven. Afgelopen week hebben 22 ruiters van de SPG gereden voor hun SPG-TREC diploma. Een TREC wedstrijd is een bekwaamheidstest voor recreatie ruiters, waarbij de nadruk ligt op vaardigheden die je nodig hebt voor een buitenrit of trektocht met paard. Tijdens de Trec wedstrijd voor de SPG ruiters werd een aangepast parcours gemaakt, waarbij de deelnemers samen met één of meerdere begeleiders de oefeningen uitvoerden. Zo reden ze een slalom tussen boompjes, moesten ze vanaf het paard ringgooien en ringsteken en werd er een labyrinth doorgereden. Ook werd er te paard een heuvel beklommen en gaf een ritje door de waterbak veel plezier voor zowel ruiter als vrijwilliger. Uit handen van jurylid Ria Hammesfahr kregen de deelnemers een diploma met bijbehorend reversrozet.

De SPG ruiters worden intensief begeleid door één of meerdere vrijwilligers die naast het paard en of de ruiter meelopen. Wanneer nodig worden ruiters zelfs door vrijwilligers geholpen, die achter de ruiter op het paard plaatsnemen. Er zijn op de manege onder andere een opstapbrug, takellift en aangepaste manegeletterplaatjes. In kleine lesgroepen wordt er buiten gereden, worden er op het paard gymnastiek geoefend en worden er op niveau dressuuroefeningen en spelletjes gedaan. Ook organiseert Manege Snorrewind in samenwerking met de SPG aangepaste wedstrijden, die met veel plezier gereden worden.

Paardrijden geeft gehandicapten niet alleen de mogelijkheid met dieren bezig te zijn, ze oefenen ook met intermenselijke contacten. Het versterkt hun gevoel van zelfstandigheid en eigenwaarde. Daarbij stimuleert het ademhaling, spierkracht, reactievermogen, concentratie en doorzettingsvermogen. En uiteraard is het bijzonder goed voor conditie en bloedsomloop. Meer info over de SPG lees je HIER