Ruiterfit Fitnessbal

2015-09-19 10.39.01

Trainen met de fitnessbal is leuk en effectief. Je traint je balans, stabiliteit en focus! Tijdens de oefeningen op de instabiele bal moet je lichaam extra hard werken om de oefening goed uit te voeren en tegelijkertijd in balans te blijven. Door oefeningen op de fitnessbal te doen, leer je beter met je evenwicht om te gaan. Wanneer je stabiel en in balans op de bal kunt zitten zul je ook stiller op je paard kunnen zitten.

Wat train je?

Balans
Stabiliteit/ Lichaamsevenwicht
Buikspieren
Rug/bekken
Focus

Advies grootte:
Kies het juiste formaat bal. Neem je eigen lengte (afgerond) – 1 meter. Dus ben je 1.65 cm groot dan neem je een bal van 65cm. In een zittende positie op de bal moeten de bovenbenen horizontaal zijn en moet je de knieën in een hoek van 90 graden kunnen buigen.

BALANS OEFENINGEN

Oefening 1
Ga rechtop zitten op de bal, je knieën die buigen in een hoek van 90 graden. Strek je onderrug en doe je borst naar voren zodat je rechtop zit (let op: geen holle rug).

Til 1 knie omhoog terwijl je houding niet verandert. Houd dit 5 seconden vast en ga dan over naar het andere been. Herhaal deze oefening 3 keer per been (totaal 30 seconden). Na een korte rust herhaal je de hele oefeningen nog 3 keer.

Oefening 2
Starthouding is hetzelfde als bij oefening 1.

Til 1 been gestrekt omhoog terwijl je houding niet verandert. Beweeg met je tegengestelde hand naar de voet. Houd deze houding 5 seconden vast, daarna doe je de beweging met het andere been en de andere hand. Herhaal deze oefening 3 keer per zijde en na een korte rust herhaal je de hele oefening nog 3 keer.

Oefening 3
Ga midden op de bal zitten en houd je voeten op schouderbreedte en je onderbenen zijn los van de bal. Let er op dat je de navel naar binnen trekt en span je lage buikspieren.

Kom met je voeten los van de grond en houd dit minimaal 1 minuut vast.

Herhaal deze oefening regelmatig totdat je langere tijd in balans kunt blijven zitten.