Rotary en Fienpreuvers schenken aan gehandicapte ruiters

Carnavalsvereniging de Fienpreuvers en het dweilorkest de Braandheultjes uit Holten hielden zaterdag 3 februari weer hun carnaval voor mindervaliden. Deze feestelijke middag wordt jaarlijks gevierd in de kantine van Manege Snorrewind in Markelo, waar ook de Stichting Paardrijden Gehandicapten (SPG) Rijssen-Holten e.o. de thuislocatie heeft. Elk jaar treedt de Raad van Elf samen met tal van lokale artiesten aan, om de gehandicapten uit de omgeving een onvergetelijke middag in de kantine van Snorrewind te bezorgen. Ieder jaar overhandigt Prins Carnaval, dit jaar Prins Poemba, namens de Fienpreuvers een mooie donatiebedrag aan de SPG, die ook dit jaar weer dankbaar in ontvangst werd genomen.
Tijdens de festiviteiten kwam ook de Rotary Groep RC Bathmen de Schipbeek op audiëntie. Dhr. Doff overhandigde namens de RC een groot aantal mooie, bedrukte polo’s aan mevr. Eggink, bestuurslid van de SPG. Manege Snorrewind organiseert meerdere keren per jaar themawedstrijden voor deze groep ruiters, die veelal paardrijden met hulp van één of meerdere vrijwillige hulpen. Door de spontane sponsoractie van de Rotary kunnen zowel ruiters als begeleiders mooi gekleed in de polo’s hun wedstrijden en activiteiten rijden. Toen pololeverancier en-bedrukker Robert Kerkhoff van Giftking uit Hengelo de opdracht voor de SPG kreeg, bood hij spontaan aan, de bedrukkingskosten voor zijn rekening te nemen. De SPG was erg verblijd met de mooie kledij, waarna de Braandheultjes samen met alle feestgangers het Pannenorkest ten gehore bracht. Het bleef nog lang gezellig in de kantine.

De Stichting Paardrijden Gehandicapten Rijssen-Holten e.o. (http://www.spgrijssen-holten.nl/) heeft de thuisbasis op Manege Snorrewind in Markelo. Op woensdag- en zaterdagmiddag worden SPG lessen door speciaal hiervoor opgeleide instructeurs gegeven. Met name op de woensdagmiddag is er nog plek, deelnemers hoeven niet te kunnen rijden. Op zowel de woensdag- als zaterdagmiddag zijn ook nieuwe vrijwilligers van harte welkom om mee te lopen tijdens de lessen. Je hoeft niet te kunnen rijden maar niet bang zijn voor paarden.
De SPG ruiters worden intensief begeleid door één of meerdere vrijwilligers die naast het paard en of de ruiter meelopen. Wanneer nodig worden ruiters zelfs door vrijwilligers geholpen, die achter de ruiter op het paard plaatsnemen. Er zijn op de manege onder andere een opstapbrug, takellift en aangepaste manegeletterplaatjes. In kleine lesgroepen wordt er buiten gereden, worden er op het paard gymnastiek geoefend en worden er op niveau dressuuroefeningen en spelletjes gedaan. Ook organiseert Manege Snorrewind in samenwerking met de SPG aangepaste wedstrijden, die met veel plezier gereden worden.
Paardrijden geeft gehandicapten niet alleen de mogelijkheid met dieren bezig te zijn, ze oefenen ook met intermenselijke contacten. Het versterkt hun gevoel van zelfstandigheid en eigenwaarde. Daarbij stimuleert het ademhaling, spierkracht, reactievermogen, concentratie en doorzettingsvermogen. En uiteraard is het bijzonder goed voor conditie en bloedsomloop.
De stichting ontvangt uit diverse bronnen financiële steun. Dit geeft de mogelijkheid om de kosten voor de deelnemende ruiters laag te houden. Iedereen met een beperking is tijdens de SPG-lessen van harte welkom om eens te komen kijken of te ervaren hoe het voelt op een paardenrug.