(losse) F-proeven

IMG_1897a

Tijdens een F-proeven wedstrijd of door het rijden van een losse F-proef kun je laten zien wat je hebt geleerd tijdens je paardrijlessen. De proeven die op deze dag worden gereden zijn door de FNRS ontwikkeld om ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven worden beoordeeld door juryleden die door de FNRS zijn opgeleid. Natuurlijk moet je in het bezit zijn van een geldig ruiterpaspoort om deel te nemen aan de proeven.

De FNRS Proeven worden beoordeeld door FNRS Juryleden. Het resultaat van de proef die jij rijdt, wordt genoteerd op een protocol. Zo kun je naderhand terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. Zorg er altijd voor dat je jouw FNRS Ruiterpaspoort bij je hebt als je een proef gaat rijden. Als je gemiddeld minimaal een 6 scoort per onderdeel, verdien je namelijk een promotiepunt. Een promotiepunt wordt in jouw ruiterpaspoort afgestempeld. Zo kun je jouw vorderingen bijhouden en weet je wanneer je mag deelnemen aan een moeilijkere proef.

Manege Snorrewind organiseert F-proeven wedstrijden, een jaarcompetitie en geeft de mogelijkheid om losse F-proeven te rijden. Hier kan zonder wedstrijdstress een proef gereden worden. Promotiepunten tellen wel mee! Ook kunnen er tijdens de Snorrewindse Paard F-proeven gereden worden. Kijk in de AGENDA om ze zien op welke data er dressuuractiviteiten zijn.

Algemeen
Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden gereden worden. Bij het FNRS Diplomarijden wordt niet gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar alleen naar de ruiter. Er wordt onder andere gekeken of de ruiter de hulpen
op de juiste manier geeft. Alleen de ruiter wordt beoordeeld. Er wordt een proef gereden door een ruiter en daarbij wordt er door de jury rekening gehouden met het karakter en de mogelijkheden van het paard of de pony waarmee gestart
wordt. Komt de ruiter binnen op een hele lieve pony die heel moeilijk in de linkergalop wil aanspringen, dan zal de jury extra goed kijken of de ruiter bij het aanspringen de juiste hulpen geeft. Springt de pony toch verkeerd aan, dan moet de ruiter de pony terugnemen en het opnieuw proberen met extra duidelijke hulpen. Wanneer dat duidelijk genoeg
getoond is, kan een ruiter toch voldoende punten krijgen voor dit onderdeel, ook al voert de pony de opdracht niet goed uit. Het karakter van een paard of pony kan soms ook voor problemen zorgen tijdens het rijden. Het gaat er om dat de jury ziet dat de ruiter hier correct mee omgaat, zodat de ruiter toch voldoende punten kan krijgen voor een proef.

Theorie bij het diploma
Voor sommige proeven moet een theorie-examen afgelegd worden om een diploma te kunnen behalen. Zo’n examen bestaat uit 10 vragen waarbij de ruiter steeds kan kiezen uit 3 antwoorden. Meestal zijn het vragen waar een ruiter in de praktijk al mee te maken heeft gehad en zijn ze niet zo moeilijk. Als de ruiter voldoende vragen goed heeft beantwoord (maximaal 3 fouten) en voor de bijbehorende F Proef in totaal voldoende punten heeft behaald (minimaal 210 punten), slaagt hij voor zijn theorie-examen en behaalt hij zijn diploma. Vervolgens kan de ruiter doorgaan in de volgende klasse. Aan de proeven F2, F4, F6 en F10 is een theorie-examen gekoppeld. Voor de even proeven kan een
ruiter een diploma krijgen, dus voor F2, F4, F6, F8 et cetera, tot en met F20. In het FNRS Handboek “Leer paardrijden met plezier” staan de theorie en allerlei andere informatie. Het proevenboek is ingesloten in het handboek. Het boek is verkrijgbaar bij FNRS Ruitersportcentra en via Manege Snorrewind.

FNRS proeven \ Promotiepunten
Een promotiepunt kan verdiend worden wanneer je voldoende punten hebt behaald in een proef. Wil je direct weten hoe dit werkt? Kijk dan in de tabel om te zien hoeveel
promotiepunten je nodig hebt in verschillende klassen om te mogen ‘promoveren’. Ook kun je in de tabel zien wanneer je een diploma behaalt en waar een theorie examen
gedaan moet worden.
De eerste beoordelingspunten gaan over de rij-opdrachten. De laatste 10 beoordelingspunten van een proef zijn altijd hetzelfde en gaan over de ruiter zelf. De jury krijgt een protocol met alle onderdelen van je proef. Op dit protocol worden naast de punten ook opmerkingen genoteerd. Zo kan je aan de hand van je protocol zien wat goed is gegaan en
waar je juist nog hard aan moet werken. Elk behaalde promotiepunt wordt door de jury in het ruiterpaspoort afgestempeld. Het is daarom ook erg belangrijk dat je die bij je hebt op de dag waarop je een proef moet rijden.
De FNRS-proeven worden beoordeeld door speciaal opgeleide FNRS-juryleden. Zo zal een ruiter die op het verkeerde been lichtrijdt in de F2 daar nog geen aftrek voor krijgen, maar in de F8 natuurlijk wel! Het zal wel gebeuren dat een jurylid op het F2-protocol schrijft dat er op het verkeerde been is lichtgereden. Hier kun je dan de volgende proef extra op letten.

Verdien je promotiepunt in de F-proeven
Als je 210 punten of meer haalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt (PP). Als je in de F1 twee PP haalt mag je door naar de F2. Haal je daarin ook twee PP en haal je het theorie-examen dan krijg je het diploma F2 uitgereikt. Voor de F3 t/m F8 proeven heb je minimaal 3 PP nodig om door te stromen naar en moet je over bij 5 PP. Ben
je bij de F9 aangekomen dan heb je t/m F20 minimaal 3 PP nodig om door te stromen. Ook hier geldt bij 5 PP moet je over.Let wel even op: de instructeur of manege-eigenaar bepaalt of je bij 2,3 of 4 PP mag doorstromen naar volgende F proef. De theorieproeven, F2,F4,F6 en F10 worden meegenomen in de beoordeling, hierbij mag je maximaal 3
fouten maken om te slagen voor de diplomaproef.

Onderdelen van de F-proeven

F1 t/m F2
De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen met de F Proeven. In de F2 wordt bijvoorbeeld ook gevraagd naar het correct van je paard afstijgen.

F3 t/m F4
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt. In de F3 is ook het onderdeel “de teugels langer laten worden” nieuw.

F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.

F8 t/m F10
Vanaf de F9 is ‘constante verbinding’ een apart punt waarop je wordt beoordeeld door de jury. Als je met je beenhulpen je paard actief houdt, zoekt hij zelf contact met jouw hand, omdat hij er vertrouwen in heeft dat dit geen pijn doet. Dit heet ‘aanleuning’.

F11 t/m F12
Wijken is een nieuw onderdeel in deze proeven. In de F11 is het wijken in stap en in de F12 moet je dit in draf laten zien. Tevens moet je in de galop enkele passen de galop verruimen. Deze onderdelen zijn moeilijk en staan compleet beschreven in het handboek “Leer paardrijden met plezier”.

F13 t/m F20
Vanaf de F13 worden alle oefeningen moeilijker, zoals volte 15 meter in galop, achterwaarts, schoudervoor, contragalop en schouderbinnenwaarts.

Extra info Losse f proeven

Aangezien wij merken dat er vaak vragen zijn hebben wij hieronder wat punten die deze vragen wellicht wegnemen. Heb je toch nog vragen dan horen wij dit uiteraard graag. Sommige vragen kunnen door de instructeur in je les al worden beantwoord, maar het is natuurlijk ook mogelijk is om een mail sturen als nog niet alles duidelijk is.

Opgeven voor de losse F proeven

Je kan je inschrijven via de site www.snorrewind.nl onder het kopje “opgave activiteiten” geef hier duidelijk aan welke F klasse je wilt starten. Bij de eerste keer deelt je instructeur je in de juiste proef, passend bij jouw rijniveau (max F6). Daarna bepalen de resultaten wanneer je doorstroomt naar het volgende niveau. Geef ook 4 voorkeurpaarden door zodat wij ook kunnen kiezen wanneer je favoriet al vol is gepland. Wil je theorie doen zet dit dan bij de opmerkingen erbij.

Startlijsten:

Een week voor de wedstrijd zal de “voorlopige startlijst”online (op de website onder” Start en Win”) komen en ook hangen we deze op het bord in de kantine. Check zelf even of je klasse klopt die op de startlijst staat. Je kunt je klasse wijzigen tot uiterlijk tot de vrijdag voor de proef. Je kunt dus niet op de dag zelf nog doorgeven dat je toch een ander klasse wilt starten. De mappen voor de jury zijn dan al gemaakt.

Controleer altijd een dag van te voren of je tijden niet zijn gewijzigd! Dit kan je zien op de website onder het kopje “Start en Win” Ook kan het zijn dat je paard kreupel is geworden en je wellicht op een ander paard staat ingepland.

Aanmelden op het secretariaat:

Op de wedstrijddag meld je je op het secretariaat (kantoor) waar je de betaling kunt voldoen voor de competitie. Dit kan ook via incasso. Hier lever je ook je paspoort in.

Mocht je je paspoort vergeten zijn dan kan deze evt. later tijdens de wedstrijd nog ingeleverd worden. Let op dit moet voor het einde van de wedstrijd. Wij geven alle standen dezelfde dag namelijk door aan de KNHS. Wanneer je paspoort niet ingeleverd is kunnen wij je eventuele promotiepunt dus niet registreren. Elke wedstrijd dus je paspoort meenemen en voor starten inleveren op het secretariaat!