Lesthema 17 t/m 23 juli

Balken parcours

Doel cavalettiewerk:
• fitness, kracht en concentratie voor je paard
• het paard leert zichzelf te dragen; hij moet zijn rug loslaten en zijn achterbenen onder de massa brengen waarbij hij meer kracht ontwikkelt in de achterhand.
• je paard wordt zich meer bewust van de plaatsing van zijn benen en leert zijn 4 benen te coördineren.
• oriënteringshulp voor of achter de sprong.
Vóór de sprong kun je een cavaletto op een bepaalde afstand plaatsen om een betere afstand te krijgen voor je afzet. Dat stimuleert het basculeren van je paard en het bevordert het zelfvertrouwen van paard en ruiter.
Een plank of een hoog ingestelde cavaletto achter de sprong leert je paard een betere springtechniek. Leg daar geen balk op de grond om te voorkomen dat je paard per ongeluk op een wegrollende balk neerkomt met alle gevolgen vandien.
• de ruiter leert de bewegingen van zijn paard te volgen
• de ruiter leert te sturen en zijn paard te leiden
• permanent geïnstaleerde draf-cavaletti zijn een goede zaak. Leg 4 of meer balken/cavaletti zodanig dat ze van beide kanten aangereden kunnen worden. Een afstand van 1.40 – 1.50 is voor de meeste paarden geschikt.

Hoogte cavaletti/balken:
Een balk op de grond is een hindernisbalk met een doorsnede van ongeveer 10 cm., die je op de grond legt.
Een cavaletto is een balkje die tussen 5 en 25 cm. van de grond ligt. Een gekochte cavaletto kun je op verschillende hoogtes gebruiken. Je kunt ze vaak op elkaar zetten zodat je een lage hindernis krijgt.

Breedte cavaletti/balken:
De breedte van een balk is 3 à 4 meter. Kortere balken zijn beter te hanteren en zijn beter geschikt in rijhallen en kleinere oefenplaatsen. Dat verlangt echter een grotere precisie in het aansturen van de ruiter. Een cavaletto is meestal korter (2.50 m.) zodat ze beter hanteerbaar zijn.