Kersttradities

De kudde is gevoerd, het erf aangeveegd, we kunnen bijna Kerstfeest vieren. En dat doen we met twee bijzondere tradities voor Kerstavond, die op Snorrewind nog altijd nageleefd worden:

Het volksverhaal Derk met den Beer: Het vee van een boer gaat (door slechte verzorging van dieren en erf) dood. De boer is hierover zo boos, dat hij naar de hemel schiet met een jachtgeweer. God straft hem: hij moet nu eeuwig jagen als Derk met den Beer. Op kerstavond waart hij overal rond om rondslingerende spullen mee te nemen. Het is dan ook zaak om vóór Kerstavond gereedschappen opgeborgen te hebben, de dieren goed verzorgd, weilanden gesloten en het werk klaar te hebben.

Worstpannenkoek: Vroeger was het in de omgeving van Holten en Markelo heel gewoon om op kerstavond een droge worst uit de wieme, de droogplek aan de zolder boven de kachel, te halen, om deze toe te voegen aan het pannenkoekbeslag. Daarvoor werd de worst eerst bijna drie kwartier gekookt en na afkoeling in plakjes gesneden om mee te bakken in de pannenkoek. Een heerlijke traktatie aan de vooravond van Kerst.

Als het werk gedaan is, sluiten we om vier uur de hekken en gaan wij dus Kerstavond aan de worstpannenkoek. Op Eerste Kerstdag houden wij de hekken gesloten en hebben alle dieren een rustdag. Tweede Kerstdag gaan we heerlijke Buitenritten maken!

Fijne Kerst iedereen!