F-Proeven

collage4

Tijdens een F-proeven wedstrijd of door het rijden van een losse F-proef kun je laten zien wat je hebt geleerd tijdens je paardrijlessen. De proeven die op deze dag worden gereden zijn door de FNRS ontwikkeld om ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven worden beoordeeld door juryleden die door de FNRS zijn opgeleid. Natuurlijk moet je in het bezit zijn van een geldig ruiterpaspoort om deel te nemen aan de proeven.

De FNRS Proeven worden beoordeeld door FNRS Juryleden. Het resultaat van de proef die jij rijdt, wordt genoteerd op een protocol. Zo kun je naderhand terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. Zorg er altijd voor dat je jouw FNRS Ruiterpaspoort bij je hebt als je een proef gaat rijden. Als je gemiddeld minimaal een 6 scoort per onderdeel, verdien je namelijk een promotiepunt. Een promotiepunt wordt in jouw ruiterpaspoort afgestempeld. Zo kun je jouw vorderingen bijhouden en weet je wanneer je mag deelnemen aan een moeilijkere proef.


Startlijsten:

Een paar dagen voor de wedstrijd zal de “voorlopige startlijst”online komen en ook hangen we deze op het bord. Je kunt zelf invullen welke F klasse je wilt starten, afhankelijk of je al mag promoveren. Wanneer je niets invult zul je de klasse rijden die je ook de vorige keer hebt gereden. Je kunt je klasse doorgeven uiterlijk tot de dag voor de proef. Je kunt dus niet op de dag zelf nog doorgeven dat je toch een ander klasse wilt starten. De mappen voor de jury zijn dan al gemaakt.

Controleer altijd een dag van te voren of je tijden niet zijn gewijzigd! Ook kan het zijn dat je paard kreupel is geworden en je wellicht op een ander paard staat ingepland.

 

Aanmelden :

De wedstrijddag meld je je bij de ringmeester wara je ook je paspoort kunt inleveren. Mocht je contant willen betalen dan dien je dit voor je proef op het kantoor te voldoen. Hett kan ook via incasso.

Mocht je je paspoort vergeten zijn dan kan deze evt. later tijdens de wedstrijd nog ingeleverd worden. Let op dit moet voor de laatste start. Wij geven alle standen dezelfde dag namelijk door aan de KNHS. Wanneer je paspoort niet ingeleverd is kunnen wij je eventuele promotiepunt dus niet registreren. Elke wedstrijd dus je paspoort meenemen en voor starten inleveren op het secretariaat!

Invlechten en Losrijden:

Diegene die als eerste staat ingedeeld is verantwoordelijk voor het invlechten en de laatste ruiter zorgt dat het paard weer netjes op stal staat en haalt de vlechten eruit. Alleen de manen mogen ingevlecht worden, de staart niet. Het kan uiteraard zijn dat de ruiter voor jou afgemeld heeft, kom dus altijd op tijd zodat je evt. nog kunt invlechten.

Losrijden kan in Hal 2, de F proeven zijn vaak in Hal 1 maar ook zullen we een keer in Hal 2 en in de buitenbak de proeven rijden. (tussen de witte hekjes) Het is niet de bedoeling dat je langer dan 20 minuten losrijdt. Houd er ook rekening mee dat je je paard niet te moe maakt. Het kan zijn dat een paard nog een proef moet en je zou het zelf ook niet prettig vinden als iemand anders voor jou het paard al moe heeft gereden.

Gebruik van eigen dekje:

Je mag je eigen dekje gebruiken voor de proef. Wanneer je pony overgenomen moet worden kan het wel zijn dat de andere ruiters ook met jou dekje rijden. Het is niet de bedoeling dat deze ruiters minder losrijmogelijkheid hebben omdat er een dekje gewisseld moet worden. Na de laatste proef blijf je er zelf verantwoordelijk voor dat het manegedekje weer correct onder het zadel komt.

 

Uitslag:

Je krijgt je protocol en paspoort weer terug binnen ca 30 minuten na je proef. Deze leggen we nu in een bak in de kantine en als de proeven buiten zijn in een bak op het terras.

———————————————————————————————————————————-

Onderdelen van de proeven:

F1 t/m F2
De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen met de F Proeven. In de F2 wordt bijvoorbeeld ook gevraagd naar het correct van je paard afstijgen.

F3 t/m F4
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt. In de F3 is ook het onderdeel “de teugels langer laten worden” nieuw.

F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.

F8 t/m F10
Vanaf de F9 is ‘constante verbinding’ een apart punt waarop je wordt beoordeeld door de jury. Als je met je beenhulpen je paard actief houdt, zoekt hij zelf contact met jouw hand, omdat hij er vertrouwen in heeft dat dit geen pijn doet. Dit heet ‘aanleuning’.

F11 t/m F12
Wijken is een nieuw onderdeel in deze proeven. In de F11 is het wijken in stap en in de F12 moet je dit in draf laten zien. Tevens moet je in de galop enkele passen de galop verruimen. Deze onderdelen zijn moeilijk en staan compleet beschreven in het handboek “Leer paardrijden met plezier”.

F13 t/m F20
Vanaf de F13 worden alle oefeningen moeilijker, zoals volte 15 meter in galop, achterwaarts, schoudervoor, contragalop en schouderbinnenwaarts.